PHOTO DIARY: PORTO

Ešte pred tým než sme sa rozhodli ísť do Porta, tak som preventívne hľadala hotel, súčasťou ktorého bude nadštandardne vybavené wellness centrum. Bála som sa, že ak bude nečakane pršať, tak budeme mať obmedzené aktivity, a tak som chcela predísť dňom stráveným len na izbe. Vtedy som ešte netušila, ako vyzerá október v Porte - upršane. Totiž počas jesene začína dažďové obdobie na celom území. Ešte nikdy som nezažila tak veľké záplavy na uliciach, pričom teplota vzduchu bola okolo 20 stupňov.

HOTEL GA PALACE


IZBA 203

Náš hotel bol skutočne prekrásny. Dizajnéri ho navrhli v takom staro-luxusnom štýle, takže v spoločných priestoroch a na recepcii, disponoval mnohými retro prvkami, ktoré dopĺňali moderné umenie.


VLOG Z PORTA

SAO BENTO

Stanica Sao Bento patrí medzi najkrajšie vlakové stanice sveta, nakoľko oplýva krásnou historickou architektúrou, ktorá je dopĺňaná známymi nástennými maľbami.





LIVRARIA LELLO

Livraria Lello sa preslávila tým, že J.K Rowlingová - autorka Harryho Pottera chodievala neustále do tejto knižnice, ktorej priestory nápadne pripomínajú známe filmové scény spomínaného knižného bestselleru. Tá tvrdenia, že scénografia Harryho Pottera bola inšpirovaná týmto miestom, popiera, avšak čitatelia týmto vyhláseniam veľmi neveria. Úprimne sa ani nečudujem. 


Neďaleko knižnice sa nachádzalo malé predmestie, za ktorým bolo možné zahliadnuť známu katedrálu.  



SÉ DO PORTO - Katedrála

Od katedrály sa dá veľmi jednoducho prejsť cez tie najznámejšie portské uličky, ktoré vás dovedú aj priamo k mostu Dom Luís. Ten prepája dve hlavné pobrežia a predstavuje nádherné výhľady na celé mesto.






DOM LUÍS


JARDIM BOTANICO DO PORTO

Nakoľko máme Portugalsko celkom pochodené, vedela som, že od miestnych ľudí netreba čakať všetko hneď...vlastne netreba pre istotu čakať vôbec nič, lebo v takýchto krajinách nič nefunguje podľa plánu. Do botanickej záhrady sme sa veľmi tešili, máme totiž vo zvyku v každom meste navštíviť záhradu či park a inak tomu nebolo ani tu. Podľa otváracích hodín mali mať otvorené, dokonca mala byť najväčšia denná rušnosť, no keď sme prišli, vstup do záhrady bol zapáskovaný, a otvorený bol iba kaštieľ s informáciami. Keď sme sa opýtali, čo to má znamenať, bolo nám vysvetlené, že záhrada sa neotvára počas otváracích hodín, ale počas pocitu vrátnika, čiže ak počas dňa pršalo (nepršalo) alebo bude pršať (nepršalo), tak pre istotu zatvoria celú záhradu aj so skleníkmi - ak ale chceme, môžeme ísť do ich kaviarne. Zisťovala som, či budú mať otvorené zajtra, keďže má byť opäť slnečno, no odpoveď bola: ,,Uvidíme. Možno áno, možno nie." Táto situácia z Porta bola pre mňa obrovským sklamaním, lebo z toho mála čo sme videli pri vstupe - botanická záhrada pôsobila naozaj krásne. 



NURI CONSERVAS PINHAIS

Absolvovať prehliadku výroby sardiniek Nuri bol neskutočný zážitok. Návšteva fabriky je možná cez pracovný týždeň a aj víkend, no je dôležité spomenúť, že my sme tam boli v sobotu - kedy výroba neprebieha. Vďaka tomu sme sa mohli po fabrike slobodne prechádzať a mali sme možnosť sa k strojom úplne priblížiť. Počas bežných dní to možné nie je, ale zas návštevník má možnosť vidieť reálnu výrobu s húževnatými pracovníkmi (hoci z diaľky), a nie len cez prezentáciu.


Po návšteve fabriky so sardinkami sme dostali chuť na rybu, a tak výber jedla na obed bol jasný!


PRAIA DO TITAN - PRAIA DE MATOSINHOS

Po obede sme čas strávili niekoľkohodinovým prechádzaním sa po nádhernej piesočnatej pláži.

KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?


MÔJ HANDMADE E-SHOP: KAEN

Žiadne komentáre

Back to Top