PHOTO DIARY: 14 DNÍ NA MADEIRE

Po decembrovom koncerte Blackpink sme veľmi ochoreli. Moje šialené záchvaty kašľu neustupovali ani po dvoch mesiacoch, a keď k zlepšeniu nepomohli ani nočné návštevy pohotovosti, röntgen pľúc a 3 rôzne druhy antibiotík, prepadla som veľkej frustrácii. Posledný doktor, ktorého som v zúfalstve navštívila bol alergiológ. Opäť mi nevedel nasadiť správnu liečbu, preto sa ma opýtal, či by som mala možnosť odísť na dva až tri týždne niekam k moru - ,,to iste pomôže," veselo prehlásil. Hneď večer sme kúpili letenky na Madeiru. 

Na Madeiru sme leteli po prvom marcovom týždni, kedy bolo v Bratislave neskutočne chladno. Chodníky stále primŕzali, štipľavý vietor chladil nejedny líčka, a tak vidina predčasnej jari strávenej na ostrove tešila moju dušu. Už po vystúpení z lietadla bola citeľná teplotná zmena. Spolucestujúci sa spokojne vyzliekali do tričiek s krátkym rukávom a my sme sa snažili nezaostávať.

Izba 306

S rezerváciou ubytovania som mala menšie problémy, kvôli kúpe izby na poslednú chvíľu. Hotel, ktorý sme poznali z poslednej návštevy, mal všetky izby úplne plné - okrem posledných troch dovolenkových dní. Druhý hotel, ktorý sa podľa popisu a obrázkov kvalitou približoval prvému hotelu, mal voľné izby len na prvých 10 dní. Počítala som teda s jedným "presťahovaním sa" počas pobytu.

Prvý hotel - NEXT by Savoy Signature bol neskutočne luxusný, krásny a priestranný, avšak po príchode na izbu som zostala mierne sklamaná. Aby som to vysvetlila, hoci to nerada verejne priznávam, som mimoriadne náročný zákazník. Vždy keď niekam cestujeme, preferujem overené miesta (preto nestriedame hotely) a píšem dopredu tie isté požiadavky. ,,Musí byť veľká a pohodlná posteľ, výhľad na more či záhradu (nie do ulice), izba musí byť tichá, naši susedia zo žiadnej strany nesmú byť rodina s deťmi (preto chodíme hlavne do only adult hotelov, ale keď sa nedá tak dbám na to, aby pri nás neboli deti), izba musí byť svetlá po celý deň, moderná a mimoriadne čistá. 

Objednala som izbu s názvom STUDIO, ktorá podľa fotografie bola nadštandardne veľká, svetlá a mala ten najkrajší výhľad. V skutočnosti síce izba bola veľká a mala skutočne ten najkrajší výhľad, no bola veľmi tmavá. Spálňová časť bola dokonca oddelená stenou, čiže z postele nebol žiaden prístup k dennému svetlu, dokonca ani k večernému, nakoľko v spánkovej miestnosti nebola žiadna lampa, aby ste si tmavú miestnosť rozjasnili. Na svetlo som bola mimoriadne citlivá aj kvôli tomu, že som plánovala počas dní točiť vlog, preto som dopredu avizovala, aby nám dali ten najsvetlejší apartmán čo majú. 

Išla som teda rovno na recepciu riešiť vzniknutý problém a požadovala som okamžitú výmenu za izbu, ktorá bola uvedená na fotografii. Tá však bola obsadená na jednu noc, a zmena bola možná až ďalší deň po raňajkách.

Hneď ráno sme si preto pobalili všetky veci a presťahovali sme sa do tej najkrajšej a najsvetlejšej izby č. 306. Tú ste mohli vidieť v už spomínanom vlogu.




Na počiatočné nedorozumenie som rýchlo zabudla a všetko svoje nadšenie som vložila do veľkého oddychu. Celé dni sme strávili na pláži, čítali sme si knihy, lúštili krížovky, hrali sa karty a plávali. Dokonca mi počas tretieho dňa pri oceáne skutočne zmizol môj silný kašeľ.


Piaty deň dovolenky sme si požičali auto, lebo som túžila vidieť poznané a aj nové zákutia ostrova. 
Našou prvou zastávkou bol historický prales, kde stromy majú stovky rokov. V ten deň totiž predpoveď počasia ukazovala vysokú oblačnosť, ktorá je prvým priaznivým predpokladom toho, aby ste mohli na horách zažiť povestnú hustú hmlu. Tá býva počas slnečných dní veľmi zriedka, preto ju mnoho turistov nemá možnosť vidieť.


Spočiatku som si bola istá, že sa nám tento úkaz  podarí zachytiť počas tejto návštevy Madeiry, no po výstupe na vrchol hory, bolo jasne vidieť, že išlo len o inverziu.

FANAL FOREST MADEIRA

Les bol ale aj tak neskutočne krásny. Prastaré stromy svojím odhodlaním pútali pozornosť všetkých návštevníkov, ukrývali medzi sebou jazierka, či vytvárali tieň pre divoké kravy, aby sa mohli chvíľu pásť mimo lúky s prudkým slnkom. Na celkovú štruktúru a kôru stromu som rozčarovane pozerala a opatrne som sa stromov dotýkala desiatky minút. Stačilo sa len na chvíľu dotknúť jedného stromového starčeka, a ihneď ucítite, že toho zažil už naozaj veľa. 


CASCATA DOS ANJOS 

Po odchode z lesa sme sa cestou rozhodli navštíviť CASCATA DOS ANJOS - miesto, kde zo skaly vyteká voda, čím sa vytvára vodopád. Vôbec som netušila, že sa neodporúča vystupovať z auta kvôli minuloročnej smrti turistov, na ktorých padli kusy rozpadávajúcich sa skál. Miestni obyvatelia to však dobre vedia, preto si vždy len prechodom cez vodopád symbolicky umyjú auto. 



Od vodopádu sme každú chvíľu zastavovali na kľukatej ceste, pretože v každej zákrute sa naskytli nové prekrásne výhľady. 



"SMALL WINDOW" PONTA DO SOL






PRAIA DE MACHICO

Prekvapilo ma, že miestna piesočnatá pláž bola napriek teplu takmer prázdna. Bola som však za to úprimne rada, preto sme sa rozhodli na pláži stráviť čo možno najviac času. 




MERCADO DOS LAVRADORES

Naše ďalšie kroky smerovali na tradičný trh v hlavnom meste Funchal. Trh ponúkal najrôznejšie tropické ovocie, zeleninu, koreniny, rastliny či iné domáce výrobky. Predávajú sa tu aj netradičné kuriozity ako napríklad plod monstery, banán ktorý chutí ako jablko či kiwi a mnoho iného. Musím sa však priznať, že som NIKDY vo svojom živote neochutnala lepšie a sladšie ovocie čo tu. Úprimne už chápem môjho dedka (je z Ghany), ktorý mi roky hovorieva: ,,Ty vôbec nevieš ako má naozaj chutiť banán, papája či mango." Nuž, vďaka Madeire to už viem a bol to gastro-orgazmus!


V jednom zo stánkov bola pekáreň, kde robili batátový chlebík BOLO DO CACO.


MONTE PALACE TROPICAL GARDEN

V rámci výletovania na dovolenke sme opäť nemohli vynechať návštevu miestnej botanickej záhrady.







Z botanickej záhrady sa k pobrežiu dostanete buď lanovkou, alebo zošmyknutím sa po ceste na pouličných saniach. Zvolili sme práve druhý, ten adrenalínovejší zážitok. Jazdu som si neskutočne užila a budem na ňu s láskou spomínať do konca môjho života...


...napokon ako na celú Madeiru. ♥️ 


KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?


MÔJ NOVÝ E-SHOP: KAEN

Žiadne komentáre

Back to Top