PHOTO DIARY: PORTOROSE & VENICE

Dovolenku sme skutočne už obaja potrebovali. Adam mal totiž v týždeň nášho odchodu štátnice a ja som sa tešila na spoločne strávený čas, mimo poznanej reality. Doobeda som preto rýchlo pobalila zopár vecí, kúpila do Kindlov každému po tri knihy a mohli sme vyraziť.

Bolo zvláštne si uvedomiť, ako veľmi rada cestujem dlhé trasy autom, pokiaľ cestujeme spolu. Vždy opretá ležím o svoj obľúbený vankúš (áno, od detstva cestujem vždy s vankúšom z mojej postele), sledujem mihotajúcu sa krajinu, počúvame hudbu či podcasty, alebo len tak pozorujem ako si Adam do rytmu občas spokojne odsrkne pár dúškov kamilkového čaju. Na chvíľu som zadriemala a viem, že po krátkom prebudení sa, mi ospalá myseľ zablúdila k myšlienke ako to všetko v živote rýchlo ubieha. Vlastne ani netuším kedy sme sa tak rýchlo premenili z mladučkých-teenage-dospelých do formy, v akej sme dnes, tým samozrejme nemyslím výzorovú stránku.  

Zorientovať sa pri posledných križovatkách a nasledovného hľadania hotela nebol žiaden problém, nakoľko som na tomto istom mieste (len v inom ubytovaní) bola minulý rok s tatinom. Povedomé palmy nás skutočne naviedli na správnu ulicu...a dovolenka sa mohla začať. <3

GRAND HOTEL POROTOROŽ

Hotel bol neuveriteľne krásny. Pôvodne som chcela ísť do hotelu Bernardin, kde som bola naposledy, no kvôli konferencii mali od januára všetky izby obsadené. Spätne mi to vôbec nie je ľúto, lebo nám nič nechýbalo.
IZBA 402


Izba bola veľká a priestranná. Hotelový servis sa o jej čistotu staral naozaj výborne a dokonca nechýbala ani služba izbovej obsluhy, kde vám kvôli situácii zadarmo priniesli obrovskú tácku horúcich raňajok priamo do postele. Dosť ma tento systém očaril, hlavne kvôli tomu, že si človek vedel na diaľku cez zabudovaný dotykový monitor vyriešiť všetky bežné aj nadštandardné požiadavky. 


My sme radi na raňajky a aj večere chodievali do reštaurácie, pretože cestou nás nielenže vždy fascinovali prázdne spoločné hotelové priestory, ale nechceli sme sa pripraviť o tú rutinnú atmosféru, kedy sa môžete porozprávať pri stole o nových vnemoch i celom dni. Celú 
pohodovú náladu ešte podtrhol starší pán klavirista, ktorý vždy večer, pod otvorenou reštauráciou, na klavíri hral známe filmové skladby - napríklad z Titanicu. 

POZRITE SI VLOG Z NÁŠHO BEŽNÉHO DŇA V PORTOROSE

Po raňajkách sme zamierili na neďalekú piesočnatú pláž, kde sme boli takmer do večera. 





Po plávaní a čítaní si, nasledovala prechádzka okolo celého pobrežia, až do mestečka Piran. O spomínanom mestečku som minulý rok v krátkosti písala TU.




Počas jednej takejto prechádzky som zbadala vo vode zvláštny pohyb. Už ste niekedy videli vtáka loviť ryby? Ja nie, a teda tento bol neskutočný plavec. Sledovali sme ho bez pohnutia asi 15 minút a nemohli sme uveriť tomu ako rýchlo, dlho a hlboko dokáže plávať za potravou.

Zabudla som spomenúť, že Piran je starobilé mestečko na výbežku slovinského pobrežia, ktoré má aj nádherné prímorské domčeky s ošarpanými kameninovými stenami, mnoho kostolíkov/kaplniek a malých múzeí s drobnými historickými objavmi. Malo to svoje čaro, nemyslíte? :)



📍VENEZIA (BENÁTKY), TALIANSKO 🇮🇹
Hraničné okolie Talianska a Benátky sme mali v pláne navštíviť ešte pred príchodom na samotnú dovolenku. Vtedy som ale ešte ani zďaleka netušila, aké krásne tieto miesta sú. Pred vstupom do mesta sme si pozreli najväčší parkovací dom v okolí, kde sme nechali auto. Do centra je možné sa dostať viacerými spôsobmi. Buď peši (vychádza to na 30-40 minút chôdze), autobusom, hybridnou loďkou či počítačovo riadenou nadzemkou - tú sme aj zvolili.

O BENÁTKACH: Benátky sú jedno z najromantickejších i najkrajších miest na svete. Zároveň je to aj veľmi unikátne starobylé mesto na severe Jadranského mora, pretože je popretkávané kanálmi, po ktorých sa plavia známe gondoly. Stred mesta je rozdelený kanálom Canal Grande - je dlhý 4 km a široký vyše 50 metrov a spája prístav s hlavným nádražím a centrum mesta. Okrem hlavného kanálu sú Benátky popretkávané asi stovkou menších kanálov. Obe časti mesta spájajú tri mosty. Ten najznámejší je Ponte di Rialto. 

ZAUJÍMAVOSTI:

  • Benátky sa nazývajú aj Kráľovná Jadranu, Mesto vody či Mesto svetla a sú zaradené do svetového kultúrneho dedičstva. 
  • Benátky sa pomaly ale isto potápajú. Vedci zistili, že posledných 1000 rokov sa potápajú tempom 7 cm za 100 rokov.
  • Vznik Benátok sa datuje do 3. storočia, majú už teda viac ako 1500 rokov.
  • Vzniklo tu prvé kasíno na svete. Pre širokú verejnosť bolo otvorené práve v tomto meste, v roku 1638.
  • Prvé gondoly sa po benátskych kanáloch preháňali už okolo roku 1094. Každá gondola je postavená z 8 druhov dreva – brest, dub, lipa, orech, smrekovec, jedľa, čerešňa a mahagon. V súčasnosti je v Benátkách okolo 400 gondoliérov. (Zdroj: Odovolenke.sk a webnoviny.sk)

Kúzelné a pestrofarebné uličky popredelované kanálmi plnými gondol a veselých gondolierov ma neskutočne očarili. Na každom rohu boli aj obchodíky s festivalovými karnevalovými maskami, darčekovými predmetmi, ale aj zaujímavé kaviarne s čerstvým pečivom, koláčikmi, bruchettami, pizzou i štanglami - bolo tažké upriamiť pozornosť len na jednu vec. 








POZRITE SI NA MOJOM YOUTUBE AJ VLOG Z BENÁTOK:


KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?

KDE STE BOLI NA DOVOLENKE V LETE VY?

4 komentáre

  1. nadherne fotky *.*
    mne sa zial v lete na ziadnu primorsku dovolenku nepodarilo dostat. ale bola som jeden predlzeny vikend na Liptove a jeden v Kremnici a okoli. boli to celkom pekne vyletiky, ale nie prilis oddychove, pricom by som teda oddych celkom bola uvitala.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. To vypadá tak krásně a idylicky!
    Klidně bych taky ještě někam vyrazila, přijde mi, že letos to léto snad ani nebylo…

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem, za mily komentar. Vyzeralo to naozaj krasne vsade. ♥️ A ani nehovor, ze by clovek este mal niekam vybehnut. My sa chystame o chvilu na vacsiu cestu zas, tak odpocitavam uz dni. :)

      Odstrániť

Back to Top