Prečo odmietam spolupráce?

Niekedy v novembri sa ma jedna sledovateľka na Instagrame opýtala, koľko mesačne zarobím na spomínanej sociálnej sieti. Úprimne, prekvapilo ma to, lebo po výmene niekoľkých správ som zistila, koľko ľudí zrejme vôbec netuší ako fungujú spolupráce či samotné zarábanie na internete. Mala za to, že peniaze získavajú tvorcovia od sociálnej siete len kvôli počtu sledovateľov, avšak to vôbec nie je pravda. Finančné ohodnotenia sa získavajú na základe platených spoluprác, ktoré firma ponúka tvorcom čo majú (spoločnosťou) požadovaný počet odberateľov, ale aj prostredníctvom predaja reklamných výrobkov (merchandising) i dobrovoľnej finančnej podpory od sledovateľov - napríklad na Patreone, alebo pre erotický obsah je aktuálne populárny Only fans. Rozhodla som sa vám preto dnes priblížiť celú túto problematiku, a teda napísať o mojich skúsenostiach so spoluprácami, ktoré som získala vďaka aktívnemu písaniu na blog. 

Do blogovania som pred 7 rokmi nevstupovala (ako mnoho iných tvorcov) v naivnej nevedomosti, že publikovaný obsah nie je speňažiteľný. Už vtedy som dlhodobo sledovala iné zahraničné blogerky , ktoré boli počiatočnou vzorkou začínajúceho influencer marketingu. Jeho proces poukazoval na fakt, ako všetok vytvorený priestor na internete aj v off-line živote má svoje zakúpiteľné plochy. Ja som však od počiatku vedela, že pokým je blog mojím hobby, tak ho potenciálnymi spoluprácami nechcem pretvoriť na benefitovú činnosť - prácu.

AKÉ REKLAMY/SPOLUPRÁCE VÔBEC EXISTUJÚ?
Spolupráce majú mnoho foriem a prevedení, avšak nijak veľmi sa nelíšia od základných typov bežnej reklamy. Na sociálnych sieťach sa však najčastejšie stretávame s:

  • Bannerovou reklamoureklamné pole, ktoré sa zobrazuje na stránkach. Peniaze sa získavajú buď na základe počtu kliknutí na reklamu, alebo firma dopredu stránke zaplatí za to, aby počas dohodnutého časového horizontu, bola reklama umiestnená na stránke. 
Ja som si reklamné pole na blogu zakázala hneď pri založení blogu, pretože z kliknutí býva vždy málo peňazí a zároveň som si nechcela pokaziť vizuálnu stránku webu tým, že niekde sa začne zobrazovať reklama, ktorú ani nemám možnosť nejak personalizovať. Teda nechcem, aby mi pri akomkoľvek článku náhodou vyskočila reklama napr. na škrabku päty, kde bude odporná fotografia ľudských nôh.
Ponuky na mnou dosadené reklamné grafiky však dostávam veľmi často. Väčšinou ázijské e-shopy ma oslovia s požiadavkou, vložiť k vybranému článku reklamný obrázok na ich produkty. Len za tento úkon,  dostanem finančné ohodnotenie, keďže to funguje ako "nájom plochy", teda na stránke bude fixne uložený reklamný obrázok (na požadovaný čas) - čo býva okolo dvoch až 6 mesiacov. Viac menej je takáto forma reklamy neškodná, lebo vždy ide o reklamu už do staršieho/existujúcejšieho článku, ktorý sa po mesiaci či dvoch stráca z pozornosti čitateľov, ale rovnako ako v prvom prípade bannerovej reklamy - nechcem si pokaziť vizuálnu stránku blogu, preto som na žiadnu spoluprácu s bannerovou reklamou nikdy neprikývla. 

  • Barterovou spoluprácou - darčeková spolupráca, vznikne na základe dohody medzi influencerom a spoločnosťou. Spoločnosti to robia väčšinou tak, že ponúknu finančný limit pre influencera prostredníctvom kreditu, za ktorý si môže bloger vybrať akékoľvek produkty v dohodnutej cenovej relácii.  Toto je asi najčastejšia forma spolupráce blogerov a instagramerov. Netreba však zabúdať, že hoci nejde o platenú spoluprácu, tak si firmy aj tak kladú učité podmienky na formu a prezentáciu takejto reklamy. 

  • Affiliate marketing - je spôsob získavania zákazníka pre firmu nejakým atraktívnym spôsobom. Napríklad môžeme často vidieť na internete špeciálne zľavové kódy, ktoré pri nákupe vytvoria zľavu na nákup. Tieto kódy sa udeľujú influencerovi pri niektorých platených i neplatených spoluprácach, a väčšinou v sebe vždy nesú meno a číslo, čo symbolizuje výšku zľavy. Najčastejšie je to 5% či 10%, tak kód by vyzeral napríklad ako PATTRISSIEN10. Influencerov zisk býva väčšinou čiastka, ktorá sa prezentuje v zľave (10% zľava = 10% z vykonaného nákupu cez zľavový kód ide influencerovi) -  tým si firma zvykne vyrovnávať cenu. 

Takáto možnosť výhodného nákupu býva často pre sledovateľov veľmi príťažlivá, no treba niekedy počítať s navyšovaním cien. E-shopy častokrát pred promo kódami zvyknú navyšovať ceny, čím sa stráca efekt "výhodného nákupu". Z pohľadu tvorcu viem, že zľavové kódy sú veľmi nevýhodnou alternatívou pre influencera (ak ide o neplatenú spoluprácu), lebo peniaze sa získavajú len na základe určitého percenta zisku pri kúpe výrobkov cez váš kód. Väčšinou takýto ľudia začnú neustále spamovať a označovať firmu na instastories, a vyzývajú používať kód, pretože peniaze získajú len ak urobia predaj cez seba. (Čiže pre mňa je to asi najnesympatickejší spôsob prezentácie) 
Ja som prišla do kontaktu s oboma alternatívami spoluprác so zľavovým kódom, a neprijala som ani jednu. Nechcela som mať na Instagrame opakujúcu sa reklamu, kde by som niekoho vyzývala ku kúpe. Muselo by ísť naozaj o firmu, ktorej výrobky používam rada.

*Niekoľkokrát som sa stretla aj s variantom, že ma oslovila spoločnosť, ktorá chcela, aby som si za zvýhodnenú sumu kúpila ich produkty na propagáciu, a potom prostredníctvom zľavového kódu "nalákala" aj sledovateľov, ktorí ak si niečo tiež kúpia - by som dostala malé percento z predaja. Takýto typ "spoluprác" na moje prekvapenia využíva celkom veľa začínajúcich naivných instagramerov, pričom si neuvedomujú, že ide o modernú formu pyramídovej hry

Platená spolupráca (platené partnerstvo) - obsah s finančným ohodnotením. Do tejto širokej skupiny patria rôzne PR články, reklamné príspevky, kampane, eventy - jednoducho všetko, kde za výstup či aktivitu získa influencer finančné ohodnotenie. 

MOJA PRVÁ SPOLUPRÁCA
Keď som začínala s prvými publikáciami na internete, blogerská komunita bola celkom iná oproti tej dnešnej. Blogerov bolo relatívne málo a atraktívnych formátov na oslovenie čitateľov omnoho viac. Čísla čítanosti dokázali dosahovať podobné hranice ako sledovanosť videí (v tých časoch), čo si firmy začali pomaly všímať aj na Slovensku. 
Moja prvá spolupráca prišla krátko po 4 mesiacoch od doby založenia si blogu. Oslovila ma spoločnosť, ktorá tvorila grafickú potlač na tričká rôznych materiálov. Pamätám si, že som sa veľmi tešila z možnosti získať niečo zadarmo a to len kvôli mojej záľube - písaniu.
Podmienky boli jasné: napísať dva články, kde prvý bude popisovať ako na mňa pôsobí e-shop a proces tvorby vlastnej potlače na odev. Následne po jeho schválenom publikovaní som získala navrhnutý produkt, ktorý som do 3 dní od jeho získania musela popísať a ohodnotiť zároveň aj celkovú spokojnosť s firmou. Takýto typ barterovej spolupráce mi bol veľmi sympatický nakoľko ma firma "nenútila" chváliť produkt, ani jej služby, čím mi dovolila byť neustále úprimnou a autentickou voči čitateľom. Dnes by som takúto spoluprácu už neprijala (dva články len za jedno tričko), avšak vtedy to bolo pre mňa niečo celkom nové.

MOJE PODMIENKY A POŽIADAVKY: VŽDY SOM BOLA VYBERAVEJŠIA
Ako išiel čas, ponuky na spoluprácu sa vyskytujú čoraz v intenzívnejšom množstve, s väčšími očakávaniami na oboch stranách. V minulosti som prijímala rôzne barterové spolupráce, zo slovenských, českých a aj čínskych firiem, ktoré však svojim produktom museli byť pre mňa zaujímavé aspoň v jednom z uvedených bodov:
  • ide o produkt, ktorý by som si kúpila aj sama (oblečenie, kozmetika...)
  • ide o produkt, ktorý by som si kvôli (predpokladanej) zlej kvalite nikdy nekúpila, ale dokázal by čitateľov článok pobaviť a aj upozorniť na to, že e-shop nie je kvalitný (čínske objednávky...)
  • ide o spoločnosť, ktorá mi je sympatická, avšak ich výrobky takmer vôbec nepoužívam, no skúsim im dať šancu (šperky..)
To, čo museli však všetky spolupráce spĺňať je "voľná ruka" pri hodnotení produktov, nakoľko pri niektorých výrobkoch som už dopredu počítala s negatívnym výstupom. Takéto články sa vždy veľmi dobre čítali a zároveň mali pre sledovateľa aj úprimnú pridanú hodnotu s varovnými prvkami - čo bolo mojim cieľom. Aby mi ľudia verili, že žiadne (darčekové ani finančné) potešenie by za žiadnych okolností nekúpili mňa, ako človeka. Našťastie sa mi skutočne ani raz nestalo, že by mi firma neskôr napísala nesúhlasnú reakciu na moje slová (hoci boli kritickejšie) a oslovili ma aj ďalšíkrát. Ale to je veľké šťastie, totiž aj pri "lacnejších" barterových spoluprácach niekedy firmy priamo požadujú kladné hodnotenie - čo je úplne absurdné

PODMIENKY A POŽIADAVKY FIRMY: JE POČET ODBERATEĽOV PODSTATNÝ?
Spoločnosti vďaka analýze influencerského trhu získavajú ucelený obraz o výbere influencerov, ktorí by boli vhodní na tvorbu spolupráce. Mylne si mnoho ľudí však myslí, že na to, aby človek mal spoluprácu je potrebné veľké číslo na sociálnych sieťach (áno, pri väčších spoločnostiach je číslo a dosah najdôležitejšou podmienkou). Ale dôležité je si uvedomiť, že influencerstvo má niekoľko úrovní - kde každá úroveň má odlišnú úlohu a cieľ. Firmy si to veľmi dobre uvedomujú, lebo väčšinou osoby, čo majú menší počet sledovateľov, no aktívne publikum (s totožným charakterom/cieľovou skupinou ako firma) sú taktiež vhodným sprostredkovávateľom reklamy, hoci majú "len" 500-1000 odberateľov, než tisícoví influenceri. Úlohou mikroinfluencerov je vytvorenie povedomia o produkte, avšak nie je podstatný predaj. Ten sa očakáva od makro a mega influencerov, ktorí sú za to aj patrične ohodnotení. Ďalšou podstatnou zložkou pri ponuke spolupráce - je mať obsah. Existuje totiž milión profilov s tisíc-dvetisíckami sledovateľov (čo môže a nemusí byť minimálna podmienka na priemernú spoluprácu), no spoločnosť si aj tak vyberie niekoho, kto má čo svojim slovom ponúknuť. Toto však platí len pri serióznych firmách, pretože sa určite nájdu aj také, ktoré si nedávajú pozor na výber osôb, nevypýtajú si štatistiky - len slepo veria dostupným číslam (odberatelia, komenty, počet pozretí na IG videách atď., tie sa ale dajú v aplikáciách za smiešne peniaze nakúpiť).

Keď firma ponúkne spoluprácu, väčšinou to priebeha tak, že odošle kontaktný e-mail, kde krátko predstaví spoločnosť a vysvetlí podmienky pri tvorbe spolupráce. Tie obsahujú informácie o type spolupráce, teda či ide o platenú alebo neplatenú dohodu. V prípade platenej spolupráce je vždy uvedená už aj cena a pri neplatenej zas kreditová suma na výber produktov zo stránky. Ďalej e-mail obsahuje deadline, inštrukcie s kľúčovými slovami, odkazmi, celú predstavu štruktúry a formy budúceho konceptu článku - to znamená: počet znakov, čo má byť spomenuté v úvode, jadre a závere, koľko fotiek je potrebných v článku. Na záver sa vždy uvedú platformy, na ktorých má byť uverejnený výstup, napr: 1x článok, pridať v jednom príspevku na Instagram 3x fotky rôznych produktov, k tomu urobiť popis, použiť hashtagy a označenia firmy + urobiť o tom instastory. Pred uverejnením chcú firmy častokrát poslať článok na verifikáciu, čo robievam len v prípade, že ide o platenú spoluprácu.

HODNOTU MÁ KAŽDÝ INÚ: PREČO PRIJÍMAM MÁLO SPOLUPRÁC?
Nutnosť slovnej neviazanosti je dodnes pre mňa podstatnou požiadavkou, hoci sa moje vnímanie a prijímanie spoluprác za posledné dva roky zásadne zmenili. Tým najväčším rozdielom je to, že som sa rozhodla prijímať hlavne už len finančné odmeňovania mojej aktivity. Takýto prerod v oblasti "vedieť si vypýtať to, čo mi právom patrí" vzniklo z niekoľkých dôvodov:

1) Mám dlhodobo stabilný odhad v číslach a viem približne určiť, koľko ľudí si prečíta odomňa článok/alebo uvidí príspevok na Instagrame.  

2) Za posledné dva roky som číselne povyrástla, zároveň tvorím publikácie niekoľko rokov, teda mám za sebou už nejaké obsahové pozadie a skúsenosti. 

3) Nie som finančne odkázaná na "privyrábanie si" popri práci ešte takouto formou. Mám rada, keď je môj blog a Instagram čistý, neprereklamovaný a autentický. 

4) Precitla som po úplne prvej zahraničnej ponuke jednorázovej spolupráce, kde som za krátky článok získala prvých a reálnych 40 eur. Vtedy som si povedala, že radšej získam 40 eur na svoje účely, ako si nakúpim na stránke za 100 eur produkty, ktoré vlastne ani nepotrebujem. 

5) Pár mesiacov po tejto prvej finančnej ponuke som nastúpila na miesto redaktorky do celoslovenských novín, keďže som chcela získať prax v odbore (žurnalistiky) médií, ktorý som vtedy študovala, nakoľko písanie bolo pre mňa dovtedy len záujmom podporený vedomosťami zo školy. To skutočné upresnenie si štýlu písania, vycibrenie novinárskej formy - čím dokáže redaktor predať svoje myšlienky, boli taktiež kľúčovým presvedčením toho, že moja blogerská hodnota už viac nespočíva v amatérskom obsahu. Práve naopak, stala som sa začínajúcim profesionálom, ktorý v off-line svete získava za zber informácií, ich spracovanie a fotografické doplnenie finančnú protihodnotu. A tak by to predsa malo byť aj v on-line priestore. Pattrissien a Patrícia, sú predsa totožnou osobou len s jedným rozdielom: Pattrissien neviaže zodpovednosť voči verejnosti, lebo je to fiktívna postava a Patrícia má výstupy oveľa kontrolovanejšie, pretože sa zdieľajú medzi širokú verejnosť. 

6) Po získaných skúsenostiach z novín, vyštudovanej vysokej škole a aktuálnej mediálnej práci, si už viem vypočítať základnú fixnú cenu môjho textu, ktorú mám pre všetky výstupy jednotnú. Samozrejme vždy ide o náročnosť, podmienky, čas prípravy  či rozsah - ale základ je nemenný. 

7) Čas je moja najdrahšia kvantita. Nemám ho na rozdávanie, keďže robím veľa vecí naraz a snažím sa všetko urobiť efektívne s očakávaným výsledkom, a tak sa mi hľadá ťažko pracovný priestor ešte aj pre moje hobby. A tým, že písanie je mojou plnohodnotou pracovnou náplňou, v tom voľnom čase sa mi písať nechce, a ak už tak bez ďalších príprav a deadlinov.

Kvôli týmto dôvodom odmietam väčšinu spoluprác. Ak nejaké mám sú to buď dlhodobé dohody, ktoré mám už niekoľko rokov (napr. s jednou stránkou oblečenia - hoci aj s nimi som si minulý rok upravila/navýšila podmienky nakoľko sa veľa vecí zmenilo), alebo sa na 100% stotožňujú s mojím životným štýlom/záľubami. Najlepšie sú spolupráce, kedy ma firma osloví na základe toho, že som pozitívne o produkte či službe hovorila na Instagrame, pretože som bola mimo akéhokoľvek záväzku s produktami spokojná.

Za možnosti spolupracovať som však nesmierne vďačná, nakoľko mi tieto príležitosti celú dobu pomáhali  v škole porozumieť tomu, ako skutočne funguje marketing či influencer marketing (o tom som dokonca písala celú diplomovú prácu). Bolo pre mňa totiž vždy fascinujúce prebiehavať medzi troma prepojenými svetmi, ktoré sú od seba závislé a zároveň tak vzdialené. Dúfam, že som odpovedala na všetky vaše otázky v tejto problematike.

KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?


VADIA VÁM NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH 
U BLOGEROV/ INSTAGRAMEROV SPOLUPRÁCE?

Žiadne komentáre

Back to Top