To čo na sebe musím zmeniť...

Ubehol takmer mesiac od Nového roka a ja som práve dokončila zoznam prianí a výziev na najbližšie obdobie. Párkrát som už spomínala, že si nezvyknem dávať novoročné predsavzatia. Nemám problém ich dodržať - práve naopak, vždy si dávam reálne ciele, ktoré musím dotiahnuť až do konca, ale akosi moja prirodzená povaha ma núti mať a robiť veci okamžite. Nie som zvyknutá dlhodobo snívať, alebo odďaľovať akúkoľvek túžbu - čo je práve jeden z dôvodov, prečo si na rok 2023 výnimočne želám popracovať na tejto mojej veľkej organizovanosti a nekonečného "robenia si poriadku vo všetkom". 


Robiť si poriadok vo všetkom, ani nemuselo byť v úvodzovkách, pretože práve poriadok a čistota patrí medzi hlavné veci, ktoré mi začínajú v určitých chvíľach obmedzovať môj slobodný život. Nikdy som sa nad touto oblasťou nezamýšľala ako problematickou, lebo som si neuvedomovala, že zdanlivé poriadkumilovné aktivity sa na pozadí samé nekontrolovateľne vyvíjajú.


Vyvíjajú sa vo mne, ale bezo mňa. 


Moja osobnosť v tejto oblasti je veľmi komplexná a zložitá. Som veľmi svedomitá, snaživá, všetko robím s obrovským predstihom, nikdy si nič nenechávam na poslednú chvíľu, takmer nie je šanca ma zastihnúť nepripravenú, jednoducho potrebujem cítiť, že mám nad všetkým a hlavne nad sebou kontrolu. Pri neorganizovanosti sa rozpadávam, nakoľko je to pre mňa neprirodzené, čiže o to viac cítim veľký nápor na psychiku. Keď sú nastavené hranice a som pripravená, cítim sa bezpečne.


Premýšľala som nad tým, či tá nekonečná potreba utiecť pred chaosom súvisí s tým, že taká naozaj som, alebo je to získaná trauma, kvôli tomu, aký je môj život. Od malička som súčasťou veľmi vypätých  i náročných situácií s čím prichádza aj mnoho absurdných skúseností. Hnevá ma na tom to, že za väčšinu z nich ani nemôžem, skôr ide o také tie náhody "byť v nesprávny čas, na nesprávnom mieste" - na toto som skutočne expert. No a viete ako to býva, ak dieťa nemá okolo seba stabilné prostredie, má tendenciu si ho vytvárať samo vo vlastnom svete.



POTREBA MAŤ NAD SEBOU NEUSTÁLE KONTROLU

Hoci moja potreba mať veci pod kontrolou sa vzťahuje na takmer všetky aspekty môjho života, tak jedna z oblastí je výrazne popredu a dokonca aj uchopiteľnejšia než tie ostatné. Mám silné OCD na čistotu. O tejto veci vedeli doteraz len moji rodičia a traja najbližší ľudia.


Ako dieťa ma rodičia a starí rodičia označovali častokrát za "bordelára". S rastúcim vekom som však  v upratovaní našla relax. Počas strednej školy už bolo samozrejmosťou, že si do izby neodnesiem špinavý školský batoh, ktorý bol v autobuse, preto som ho 2x do týždňa prala spolu s peračníkom, nikdy som si na seba nedala dva dni po sebe tie isté nohavice a začala som si oblečenie triediť podľa farby a materiálu. Zdanlivé "Paťka začala byť veľmi poriadna" sa preklopilo do silnej potreby čistoty, ktorá funguje na báze strachu, že prostredie okolo mňa nemám taktiež pod kontrolou.


Bolo to tu vždy, niekedy viac, inokedy menej, ale raz som si uvedomila, že ide naozaj už o problém, keď som na privítanie nechcela objať priateľa, len preto, že prišiel autobusom kde sedel - teda sa jeho vetrovka dotýkala špinavých sedačiek a nemôže sa preto dotknúť mňa.


  • Už nechodievam autobusmi, pretože ich považujem za nebezpečný a veľmi špinavý objekt. Ak som však nútená využiť hromadnú dopravu, tak v nej stojím.


  • Ak idem taxíkom, nedám si na seba kabát, ktorý treba dať do čistiarne, ale bundu, ktorú viem hneď oprať.

  • Keď sedím vo verejnom dopravnom prostriedku, napríklad vo vlaku, alebo lietadle, nosím vždy čiapku, v ktorej mam pozastrkávané všetky vlasy, pretože nechcem aby sa dotkli sedadla. Predstava, že sa potom tie vlasy dotýkajú čistého vankúša, alebo mojej tváre, je pre mňa skľučujúca.

  • Často si umývam ruky

  • Nenosím kožené tašky, ale len látkové, pretože ich viem oprať.

  • Hľadám si naschvál také modely topánok, ktoré sa môžu dať prať.

  • Balíky z pošty musia byť odbalené v predsieni kde mám uložené topánky. Tú časť mám totiž páskou vyznačenú - teda jasne určenú zónu pokiaľ človek môže chodiť v topánkach, a kam môže pokladať akékoľvek špinavé veci.

  • S dezinfekciou sme počas začiatku pandémie nemali žiaden problém, lebo sme ju mali doma v litroch už pred tým.

  • Posteľ prezliekam niekoľkokrát do týždňa.

  • Byt upratujem dvakrát denne

  • Mala som obdobia, kedy som sa sprchovala 5-6x denne, dokonca som častokrát počas voľnej hodiny, cez vysokú školu, utekala 45 minút cesty domov, aby som sa osprchovala a potom rovno naspäť. Vtedy som nepoužívala ani dezodorant, nakoľko som ho nepotrebovala. Pamätám si, ako mi spolužiaci opakovane hovorili, že prekrásne voniam, a to bola len moja umytá pokožka a preavivážované oblečenie. Ani sa nečudujem, ako veľmi som v tej dobe trpela na silný ekzém, ktorý prirodzene vznikol z neustáleho presušovania pokožky sprchovým gélom.

  • Silné nutkanie mať úplne čisté telo som vždy mala prenesené aj na zuby. Vždy som sa o ne prehnane starala. To ale môže byť zároveň aj výhoda, lebo mám zdravé a biele zuby bez akýchkoľvek kazov. S týmto súvisí aj fakt, že by som nikdy nechodila s mužom a nedala mu ani bozk, keby nemal zdravé, biele zuby bez povlaku a zubného kameňa.

  • Som veľmi háklivá a vyberavá na kozmetiku a oblečenie. Všetko musí byť čo najviac prírodné a organické.

  • Dezinfikujem všetko. Od mobilu či notebooku (ak opustili domácnosť), auto zakaždým, keď na mojom mieste sedí niekto iný než ja, až po kefu na vlasy, aby v nej neboli vlasy, prach a maz.

Tak veľmi sa budem snažiť tento rok o to, aby som nebola na všetko nezdravo pedantná a hlavne na seba tak veľmi prísna. Viem, že túžby po sterilnej čistote sa úplne nezbavím nikdy, ale chcem popracovať na tom, aby som sa vedela prekonať a dokázala by som ísť spať vnútorne slobodná aj keď veci nie sú urobené podľa mojich predstáv. Som na začiatku dlhej cesty, no som si istá, že mnohí z vás tiež so sebou vnútorne zápasíte v rôznych oblastiach, tak som vám chcela len úprimne povedať - nie ste v tom sami.


Toto bola moja úprimná spoveď o dlho utajovanej veci, ktorá ma v srdci ťaží...


KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?

MÔJ NOVÝ E-SHOP: KAEN

2 komentáre

  1. Tak to ti přeju hodně síly, aby se ti podařilo zvládnout svou touhu po pořádku a byla opět šťastná a svobodná. A já věřím, že to dokážeš. Rozhodnutí něco změnit, je čtvrtina úspěchu.

    OdpovedaťOdstrániť

Back to Top