PHOTO DIARY: TÝŽDEŇ V DUBAJI

Už koncom septembra (po návrate z Portorose a Talianska) som vedela, že jedna dovolenka po veľmi náročných mesiacoch je asi málo. Moja predstava o ďalšej ceste nebola celkom konkrétna, len ma v predstavách tešila vidina odletu niekam ďaleko, kde slnko pohladí pleť vitamínom D a slaná voda obíjme oslabené telo. Odísť niekam bolo to najlepšie rozhodnutie, pretože Dubaj je skutočne krajina snov.

Na viedenskom letisku panovala opatrná atmosféra, no po odovzdaní kufrov do podpalubia, prejdením všetkými bezpečnostnými kontrolami sme nakoniec úspešne skončili v malej kaviarni (hneď vedľa gate-u). Tam som na palubu lietadla kúpila čerstvé praclíky so syrom,  caprese ciabattu aj vodu. Odrazu sa dostavil ten známy pocit vzrušenia z prichádzajúcej cesty a veľké okno s výhľadom na odletovú dráhu to celé len umocnilo.


O tom, že letecká spoločnosť Emirates má špičkové služby a ten najmilší personál, asi nemusím ani hovoriť. Na palube bola celú cestu wifi, na sedadlách sa nachádzala teplá deka, vankúš,  sluchadlá. Každý mal vlastnú obrazovku s filmami, seriálmi, hudbou či hrami. Po dvoch hodinách od odletu sa na celej palube podávala večera. Z dvoch dostupných možností som zvolila hovädzie kúsky so zemiakovo-batátovou kašou. K tomu boli aj grilované fazuľky, kuskus so zeleninou, brownie s karamelom, malé pečivo s maslom + syrom, krekry a balená voda. Samozrejme, čo sa pitia týka, mohli ste si pýtať počas cesty čokoľvek bez obmedzenia. Adam to využil tradične na whisky, ja som si zas dookola dávala mangový džúš alebo vodu. Asi hodinu aj pol pred plánovaným pristátím sa všetkým rozdával k filmom slaný popcorn. Milovníci jedla a služieb si túto starostlivosť určite vychutnali, lebo pasažierom skutočne nič nemohlo chýbať. Inak samotný let ubehol veľmi rýchlo hoci trval 5 hodín.

VLOG Z DOVOLENKY V DUBAJI TU:


MOVENPICK HOTEL JUMEIRAH BEACH
Na hotel sme prišli okolo polnoci miestneho času (Dubaj má trojhodinový časový posun dopredu). Hneď na začiatku ma prekvapilo celkové umiestnenie hotela -bolo naozaj skvelé. Oproti sa nachádzala pláž, z boku hotela zas stanovisko pre taxíky a celkovo tá oblasť je plne vybavená obchodmi, nákupným centrom, plážovými službami, salónmi i štúdiami.


IZBA 1607
Celá spálňovo-obývačková časť bola neskutočne krásna. Oceňujem predovšetkým pohodlnosť postele i prikrývok, na ktoré použili veľmi kvalitný páperový materiál -na akom si potrpím aj ja doma, teda naozaj sa tu človek vyspí ako u nás doma.



Kúpeľňa mala veľkú vaňu aj široký sprchovací kút, tak je len na vás, čo preferujete viac.



Prvé ráno po príchode sme trochu utrpeli na časový posun - prespali sme hotelové raňajky. Stále vôbec nerozumiem tomu, ako je možné prepočutie troch budíkov, no stalo sa. Zobudil nás až hlasný spev akejsi arabskej modlitby, ktorou sa oznamuje, že už je čas modlenia (tento spev sa opakuje 5x do dňa). Všetky nasledujúce dni sa však raňajky stihli bez problémov. Boli tam pulty s rôznymi medzinárodnými špecialitami, avšak najviac ma aj tak zaujala časť s kuchármi, kde pripravovali čerstvú omeletu a vedľa waffle i lievance. 


Po raňajkách sme vždy zamierili priamo na pláž oddychovať, plávať alebo si čítať. Ako som spomínala už vo vlogu voda bola naozaj teplá, mala okolo 30.3° stupňov Celzia, čiže v tomto prípade naozaj nehrozilo žiadne "zvykanie si" na vodu.









Počas obeda sme sa išli najesť väčšinou do jednej vynikajúcej plážovej thajskej reštaurácie na noodles s hovädzími kúskami.


Po obede bol program rôzny, buď sme sa vrátili na pláž, alebo sme navštívili pamiatky, spoznávali miestnu kultúru či nakupovali v Dubai Mall. Pravdou však je, že som najradšej čas aj tak trávila len pri vode s knižkou v rukách.


Jeden z naších dovolenkových dní bol od rána trochu viac aktívny, lebo sme mali dohodnuté stretnutie s naším sprievodcom Ahmedom. Takmer celý deň som vlogovala, a preto vtedy prirodzene vzniklo aj najviac fotografií. Navštívili sme takmer všetky populárnejšie miesta, akým je aj palmový ostrov či plachetnicový hotel.



Vidíte v diaľke ten "portálový" mrakodrap s medzerou v strede? Ide o unikátku budovu, navrhnutú podľa čínskej geomantie -energetického prúdenia známeho ako FENG SHUI. Tento projekt vymýšľali tí najlepší čínski architekti, ktorí dbali na správne natočenie stavby, smer prúdenia vetru, na to ako dopadá slnko a mnoho iného. Budova má v strede priestor, cez ktorý má zlá energia odísť. Rozloženie miestností v bytových jednotkách dodržuju všetky štandardy čínskej rovnováhy. 
Súčasťou Feng Shui je nutné aj zachovať prítomnosť základných elementov, to znamená, že sa dbá na drevené zariadenie, steny chodieb sú pokryté zeleňou, na správne prúdenie vzduchu, či prítomnosť vody. Aj preto sa na streche nachádza ten najväčší bazén s výhľadom na mesto. 
Napríklad v interiéroch sa podľa miestností umiestňujú na tácky rôzne druhy kamienkov/minerálov. Ich kombinácia pohlcuje zlú energiu, teda keď k vám do obývačky príde človek so zlou energiou, práve kamienky ju majú pohltiť a dorovnať vibrácie bytu opäť na harmonickú hladinu.
 
Na každom poschodí pracuje personál (upratovacia + strážna služba) s vybraným znamením zverokruhu. Nie všetky znamenia, osobnosti sú spolu v rovnováhe, preto nemôžu spolu pracovať na rovnakom poschodí.

Keď som sa o tomto mieste dozvedela, bola som celkom unesená. Sama som v základoch zariaďovala svoju domácnosť podľa Feng Shui, tak je pre mňa ohromujúce vidieť niečo tak bezchybne premyslené. 


Plachetnicový hotel na fotke sa volá Burj Al Arab Hotel. Je neoficiálne klasifikovaný ako sedem hviezdičkový, čiže ide o jeden z najluxusnejších hotelov sveta. Jeho reštauračná časť sa nachádza pod vodou, tak máte možnosť počas niekoľkochodovej večere vidieť celý podmorský svet. 


Po prehliadke Palmového ostrova sme navštívili trh s arabskými výrobkami. Hneď vedľa sa nachádzala rybia reštaurácia kam nás Ahmed pozval na neskorý obed. Stačilo si vybrať akúkoľvek rybu, ktorú miestny kuchár následne pripravil na požadovaný spôsob.


Bol to zaujímavý zážitok. Ahmed mi počas jedenia vysvetlil, ako je možné, že všetky autá v Dubaji sú také čisté. Skutočne nenájdete na ceste jedno nevyleštené auto. Dôvod je jednoduchý. Ak by ste mali špinavšie auto, dostanete okamžite pokutu. Vraj umytie auta stojí veľmi málo a umýva sa takmer všade. Vám stačí len ísť na čaj (arabi majú silnú čajovú kultúru, pijú 30-40 šálok denne) zatiaľ čo vám umyjú auto. Autá sa priemerne umývajú 2x denne. Miestny šejk si veľmi potrpí, aby Dubaj bol reprezentatívna, luxusná a bezpečná krajina bez jedinej chyby. 

S autami sa mi spája ešte jedna zaujímavosť. ŠPZtka vypovedá o vašom miestnom statuse. To znamená, že čím menšie číslo, tým vyšší status. Číslo jeden má na aute tuším šejk (alebo niekto veľmi bohatý) a s najväčšou pravdepodobnosťou čísla 2- 400 patria celej jeho rodine. Ďalšie ŠPZky s nižším počtom číslic sa dokonca dražia. Aktuálne trojmiestna ŠPZtka stojí okolo 50.000 eur (ak dobre počítam). 


Našou ďalšou zastávkou bol Dubai Mall. Dubai Mall je rozlohou najväčšie nákupné centrum sveta. Nachádza sa tu okolo 1200 obchodov, 120 reštaurácii + kaviarní. Vo vnútri je aj aquárium (Dubai Aquarium) a vstup na vyhliadku najvyššej veže sveta (Burj Khalifa). Burj Khalifa má 828 metrov a 163 poschodí. Na jej výstup slúži tretí najrýchlejší výťah sveta (36km/h : 600m/min), ktorý vás  na vrchol "To the Top" dostane za pár sekúnd. Medzi tým si môžete vo výťahu pozrieť zaujímavú animáciu, ktorá pokrýva všetky steny výťahovej kabíny. Celá animácia je natočená vo VLOGU.


Neskôr sme zamierili na niekoľko hodín nakupovať. Celé nákupné centrum je otvorené do polnoci, máte tak dostatok času vyhľadať svoje obľúbené obchody. Po nákupoch nasledovala večerná návšteva aquária, ktoré bolo plné žralokov, rají, rýb aj krokodýlov.




V jeden večer sme navštívili aj Global Village. Ide o najväčší turistický nákupno-zábavný projekt na svete. Na jednom mieste sa nachádza cez 90 replikovaných štátov sveta. V každej časti konkrétnej krajiny sú stánky s typickým tovarom či špecilitami - pripravované obyvateľmi z danej kultúry. Neprešli sme všetko, lebo naozaj to bol obrovský priestor, ale chcela som ísť do Japonska, Kórei a Afriky (aké neprekvapivé). Japonsko ponúkalo na predaj kimoná, anime filmy aj mangu. 


Kórea bola celá o milovanom K-pope. Na Africkom trhu ma zas zaujala vlasová kozmetika, šperky a  drevené dekorácie do bytu.


Čas strávený v Dubaji bol neskutočne obohacujúci pre dušu aj telo. Tie dni ku koncu výletu odrazu nabrali  úplne relaxačný spád a ja som už len na fotoaparát zdokumentovala posledný večer pred odletom. Dohodla som si termín v miestnom veľmi vychytenom kaderníctve, aby mi urobili vlasový keratín. Zaujímalo ma, ako fungujú takéto zahraničné služby - veď predsalen v krajine kde denne pracujú s hrubými exotickými arabskými či černošskými vlasmi, by sa práve o tie moje mohli postarať o čosi lepšie než na Slovensku.


Keratínovú kúru viem veľmi dobre porovnať, lebo na ňu chodím aj u nás v Bratislave. Zaznamenala som zopár rozdielov v aplikovaní keratínu i výsledku. Aplikácia u nás trvá 3-4 hodiny (pri mojich vlasoch)  a vlasy sa následne nesmú umývať 3 dni. Tu som odchádzala po dvoch hodinách a vlasy som si mohla umyť hneď ďalšie ráno. Kaderník mi vysvetľoval, že  na Slovensku sa zrejme používa stará metóda, pretože on už 14 rokov používa práve túto dostupnú technológiu. Pôsobenie keratínu sa však ani v jednej krajine nelíši, teda mal by byť účinný opäť také dva mesiace. 

Po pridaní instastories z tejto kaderníckej akcie, bolo najviac  otázok na cenu ošetrenia vlasov keratínom. Tá sa odvíja od viacerých faktorov: dĺžky, hustoty a kvality vlasov. Na také bežné nie husté vlasy s dĺžkou po lopatky je cena na Slovensku okolo 100-120 eur, pri vlasoch pod prsia či husté okolo tých 150-200 eur. V Dubaji je cena presne 3x väčšia než u nás.



Celá "letná" dovolenka v zime ubehla rýchlo. Zažili sme tam toľko neuveriteľných vecí, milých situácií  a hlavne sme spoznali Ahmeda.  Vďaka nemu som sa dozvedela ako to funguje v moslimských manželstvách, pri rozvodoch, ako ich viera reaguje na spoločenské zmeny a podobne. Cítim sa obohatená o množstvo informácií, preto Ahmedovi ĎAKUJEM. 

A čo dodať, tento Dubaj spolu s Albufeirou boli najlepšie dovolenky aké sme kedy v živote zažili. Hádam sa sem čoskoro opäť vrátim...


...no zatiaľ bye Dubai. <3


KDE VŠADE MA MÔŽETE SLEDOVAŤ?

4 komentáre

  1. Aspoň jsem se díky tvému článku podívala do Dubaje. Chtěli bychom tam letět s přítelem, tak kdo ví, kdy se poštěstí :-) Vypadá to tam skvěle! Hezké fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem! Rozhodne cestu do Dubaja odporucam...s priatelom sa vam bude iste pacit. :)

      Odstrániť
  2. Tak to je naprostá bomba, až ti to závidím. Moc krásné fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Back to Top