Milovať dvoch mužov

Ako mladé teenagerky sme občas s kamarátkami zvykli sedávať na opustenej lavičke za malým lesíkom a rozprávať sa niekoľko hodín o rôznych veciach. Čítali sme si navzájom denníky, riešili prvé skutočné lásky a prerozprávané príbehy sme prepájali s vhodnými úryvkami kníh. Týmto spôsobom sme si v sebe pestovali i rozvíjali fantáziu, zároveň prinášali odpovede na zakázané otázky. Jedno poobedie sme sa začali rozprávať o nekonečnosti, teda konečnosti lásky a o tom, či je žena schopná súbežne  milovať dve osoby.

Pamätám si, ako ma čo i len zmienka o možnej skutočnosti úplne pobúrila a razantne som myšlienku odsúdila, pretože vždy som považovala rôzne prekrývajúce sa verzie za ľudskú nerozhodnosť. A to mi nikdy nebolo a ani nebude podobné. Veď, ľudia nedokážu byť zamilovaní ani do jednej osoby - nie to ešte viacero. No, ak má niekto pocit, že je to možné, tak sa rozhoduje medzí tým, čo mu bude viac do budúcnosti vyhovovať - a v tom prípade nemožno hovoriť o láske ale kalkulácií.

Dnes veľmi dobre viem, že to nemusí tak byť. A že som sa mýlila. Tým, ako človek dozrieva a sa vyvíja aj po emocionálnej stránke so známkou umeleckého horlivého precítenia, môže sa ocitnúť na križovatke medzi tým, čo chce či pozná a tým, čo je lákavé. No dva svety plného ega sa nedajú nijakým spôsobom spojiť, preto sa  človek ocitá na zlome výberu.
Rozum hovorí jedno a srdce druhé -a tu nastáva najväčší problém. Pretože ženy majú tendenciu považovať svoj rozum za správny vnútorný hlas, ktorý vo výsledku nepramení z logického úsudku, ale strachu. Z neznámeho či neistého. Svojho partnera dobre pozná. Majú za sebou minulosť, spomienky, hanblivosť pri prvotnom zapišťaní sŕdc a preto si ho váži či miluje -lebo to, že tu bol skôr ho činí vo výhode. Je poznanou istotou, bez ktorej si nevie predstaviť život, ktorý spolu plánovali.
No osud niekedy zvykne skúšať silu a odolnosť lásky, a do cesty postaví muža s čistým srdcom, jasným pohľadom a túžbou. Ona sa stráca. Pretože si vždy bola istá avšak jej dni zmenili dynamiku. Nebýva príčetná a stáva sa k obom chladnou. Čaká na znamenie či popud, aby sa situácia vyriešila bez jej príčiny, no vyslobodenie stále neprichádza. Dni sa jej zdajú pridlhé a noci krátke - dokonca sa pristihla, že jej sny sa zmenili na vzrušujúce dobrodružstvo so zakázaným potešením.
Tak veľmi sa tomu bráni, snaží sa ho vymaniť z mysle. No čím viac sa snaží, tým viac je schopná ho detailne vnímať. Oči, vrásky, silu, vôňu a energiu, ktorá si vo výsledku načisto podmanila jej srdce. 
Je zbytočné si klamať.
Začína sa nenávidieť, pretože pomaly ale isto sa chystá načisto zošalieť. Túži ich mať oboch, nájsť rovnováhu a kryť svoje tajomstvo pred svetom, ktorý ňou iste opovrhne.

No napriek tomu, že v diali nevidno budúcnosť ani východisko. Je to vo výsledku úplne prosté.  Šťastie a lásku ti prinesie ten, ktorému srdce viac verí. V momente ako to skutočná  podstata zmäteného  srdca pochopí, väzba s druhým mužom sa okamžite stratí. No uvedomenie, môže trvať niekedy až pridlho. 

4 komentáre

  1. A čo polyamory? Koncept, ktorý uznáva, že je možné skutočne ľúbiť viacero ľudí zároveň a je možné eticky (bez podvádzania) viesť aj viacero vzťahov zároveň. Stretla si sa s tým už? Čo si o tom myslíš?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. O PA vztahu som pocula uz davnejsie, avsak hovorim si, ze vsetko je to o dohode tych ktorych sa to tyka. Ja som sa realne nestretla s ludmi, kt by akceptovali niekoho dalsieho pretoze ludia maju prirodzene ego, ktore som v clanku prave spominala, no je mozne, ze ludia takyto styl zitia naozaj praktizuju. Samozrejme, ze takyto sposob zavazku a rozhodnutia by podla mna posunul vztahy na uplne inu uroven, avsak podla mna stale v tychto koncinach by to bolo neuveritelne odsudeniahodne a tym padom nemozne si priznat, ze je to pre niekoho vyhovujucejsi a slobodnejsi stav.

      Odstrániť
  2. Pekne podané, problémom ostáva, že aj srdce sa vie mýliť, akokoľvek hnusne racionálna je táto úvaha. Lepšie skúsiť srdce, ale možné a pravdepodobné je, že človek nakoniec ostane sám :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moze sa mylit aj to, ale myslela som to skor ako tu intuiciu kt srdce vyciti ze predsa toto je ono...a to druhe je slabost a poblaznenie. Ale ano, clovek ked nevie ako dalej a nespracuje to v sebe tak bude napokon sam

      Odstrániť

Back to Top