Ilúzia súkromia

V dnešnej dobe  sa neustále (prostredníctvom citátov, výchovy, článkov, videami a vyjadreniami) vnáša do podvedomia informácia upozorňujúca na to, že internet je klamlivý a to, ako človek na ňom vystupuje je len akási forma, postava a postoj, ktorou sa konkrétna osoba snaží prezentovať.
Hádam všetci sú si tejto skutočnosti vedomí lebo (podľa mňa), takmer každý užívateľ internetu je len  ďalším tvorcom príbehu, ktorý si sám vymyslel. 
Výška percentilu autentickosti s jeho personálnym životom je čisto na jeho subjektívnom uvážení  a publikum je odkázané na prijímanie informácií, ktoré osoba ponúka- avšak je na ich rozhodnutí, akú mieru dôvery vkladajú do vytváraného obrazu človeka. 
Tu podľa mňa nastáva ten najväčší problém vnímania. 

Ľudia akoby pozabudli premýšľať sami za seba. Všetkým slovám, popisom, článkom, fotkám sa udáva  neuveriteľná vážnosť, ktorá v prípade internetu vôbec nie je na mieste.
Teda, možno by aj bola, ale človek príjmajúci informáciu má prirodzene selektovať (podľa svojho uváženia a intenzite poznania informátora) to, čo vníma za pravdu a čo je len akýsi "doplnok" k celej (dopredu) premyslenej skladačke. 

Občas sa mi stáva, že sa dostanem do ne/priameho kontaktu s niekým, kto "prskne" vyjadrenie na moju osobu s tým, že celé posúdenie vzniklo vďaka trom dokonalo dôveryhodným podnetom.

To prvé je z kontextu vytrhnutá informácia, ktorú som spomenula niekde medzi rečou.
Zrazu, akoby človek cítil nejakú potrebu si k jednej pro forma vete dokončiť už podvedome vymyslený obal a s  celou krivdou sa vyjadriť pričom som si názor ani nepýtala.
Druhá vec zapadajúca do "pravdivej skladačky" je internet - v mojom prípade je priamy zdroj väčšinou blog či instagram.
Táto časť je podľa mňa najviac na pozorovanie zaujímavá pretože je neuveriteľné, ako veľmi si ľudia tvoria svoju pravdu práve prostredníctvom môjho blogu.
Akoby žili v domnení mojej neuváženosti, ktorú poskytujem online pre prakticky kohokoľvek a oni vedia dopodrobna všetko- čo si myslia, že majú právo vedieť. 
Totiž, chcem uviesť na pravú mieru fakt, že som si plne vedomá toho, kto všetko ma číta/môže čítať. Môj blog stratil anonymitu pred viac ako troma rokmi a to prvou fotkou mojej tváre, ktorú som sa hanblivo rozhodla pridať na internet.
Postupom času, sa môj online život pretvoril do akejsi spolupráce s mojím skutočným ja a tak vznikla PATTRISSIEN
To dievča, ktoré sa snaží nabrať veľkú podobu so skutočnou Patríciou, avšak nesmie byť až taká hanblivá a zároveň konfliktná pretože to tento svet nedokáže príjmať či pochopiť. 
Je veľmi dôležité si uvedomiť, že takmer všetko čo sa človek o mne môže dozvedieť, každá publikovaná fotka, vyjadrenie, je plánovaný koncept, ktorý tesne pred zdelaním prejde niekoľkými schvaľovateľmi (Adamom, rodičmi...).
Existuje veľa fotiek, ktoré sú "zabudnuté" v albume mobilu a veľa osobných článkov, ktoré mi boli zakázané publikovať,  pretože to môže do veľkej miery vytvoriť obraz, ktorý by mohol byť v budúcnosti použitý proti mne.... a ja som opatrná... až priveľmi. 
Napriek tomu všetkému, že skutočne do obrovskej miery selektujem informácie a skutočný osobný život, ma pravidelne niekto ohúri pravdou, ktorú si vytvoril na základe spomenutých atribútov a jeho skúsenosťou v živote. 
Treťou a zároveň poslednou vecou je (už vyššie spomenutý postreh) - posudzovanie podľa seba.
Neviem, čo je to za nový trend "potreby vyjadriť sa" na situáciu, ktorú (osobu nemusí vôbec zaujímať)  dáva do porovnania s niečím čo vidí ako má fungovať. Samozrejme, vždy sa mi potvrdilo, že ten človek tú vyčítajúcu situáciu nemá usporiadanú u seba, ale hodnotí na základe niečoho ako si on predstavuje, že to má byť. 

Zaujímalo by ma, ako to máte vy nastavené v živote- čo sa osobného života týka, no ja môžem povedať, že z môjho skutočného súkromia neunikla ani jedna informácia, aspoň nie za posledné mesiace. Viem, že na začiatku vzťahu s Adamom  občas  priamo  komukoľvek odpovedal na nejakú otázku ohľadom nás a nášho dňa či spolunažívania, ale dnes už viem, že od neho, mojich najlepších kamarátiek, rodičov neprúdi žiadna mnou neschválená/neupravená informácia.
Je to tak lepšie, pretože súkromie je to jediné, čo  si viete chrániť a strážiť práve VY.
A pokiaľ sa váš svet ničím/nikým nenaruší, budete čistotu a pokoj cítiť nie len v srdci ale aj mysli.

6 komentárov

  1. Ono je to (podľa mňa) tak, že tým, že ľudia dokážu priamo ovplyvniť aký obraz o sebe na internete vytvárajú, nemôžu sa potom čudovať (a hnevať), ak to ľudia berú za svätú pravdu (aj keď inteligentný človek si uvedomuje, že nie všetko, čo je na internete, je pravda). Často napríklad na youtube vidím hejterské komentáre, ku ktorým fanúšik daného youtubera napíše odpoveď v štýle "ale veď ho vôbec nepoznáš"... no áno, v reále ľudí z internetu nepoznáme, logicky ich môžeme hodnotiť a utvárať si na nich názor len na základe informácii, ktoré nám podsúvajú a ktorými sa prezentujú vo virtuálnom svete. Lenže potom sa tí ľudia nemôžu diviť, ak ich človek vníma negatívne, hoci v reále môžu byť úplne v pohode (platí to samozrejme aj naopak). Ja sa držím toho, že si strážim súkromie najviac ako viem, práve preto, že nikdy nevieš kto ťa sleduje a ako zneužije veci proti tebe. Niekedy môže ísť o vážne veci, inokedy len o malichernosti, ale proste zneužiť sa dá všetko, hlavne ak si to človek vytrhne z kontextu a prikrášli podľa seba... Za seba môžem povedať, že som na internete rovnaká ako v reálnom živote, nemám potrebu hrať sa na blogo-celebritu ani sa tváriť aký mám dokonalý život plný high-endových vecičiek od sponzorov. Proste tak nežijem, som obyčajné slovenské dievča, ktoré píše blog pre rovnaké obyčajné slovenské dievčatá, nepotrebujem aby sa "zo mňa išli fanúšikovia posrať", nie som boh, som obyčajný človek, ktorý má rovnaké starosti ako všetci ostatní okolo neho, akurát že ich nevytrubujem do sveta a nečakám na virtuálnu útechu od ľudí, ktorých som v živote nestretla (ako to často vidíme na youtube). Len aby som predišla nedorozumeniam dopíšem, že moje slová sa nevzťahujú k tebe osobne, ale všeobecne k ľuďom, ktorí sú na internetoch tak nejak známejší - blogeri, youtuberi, atď...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja s tebou len a len suhlasim Zuzka :) . Viem, ze tvoj komentar nesmeruje priamo ku mne, pretoze netvrdim, ze to co sa ludia o mne dozvedia na mojom blogu nie je pravda. Je, ale samozrejme si nemozem dovolit pomenovavat konkretne osoby, alebo uplne vysvetlit situacie, na ktore je moja uvaha myslena. Od toho predsa blogy su- o ulave "kamena na srdci", ktory ale nemusi znamenat vykecanie uplne vsetkeho. To co ty popisujes je uz tato novodoba forma blogerov/youtuberov, kt su mne srdcu velmi vzialeni pretoze neznasam celkovo zavadzanie, neuprimnost a falosne vystupovanie. Poznam niekolko "vyssie postavenych ludi" v tomto svete a vzdy sa len pousmejem nad tym, ako velmi opacne si prezentuju na internete svoj zivot a tym padom vyvolavaju taku tu vlnu zavisti k ich osobe - u mladsich divákov/citatelov.

      Odstrániť
  2. Netýká se to jenom blogerů a youtuberů. Lidé rádi posuzují a dělají závěry, i když o daném tématu nic nevědí. Bydlím na vesnici, tak vím, o čem mluvím ... :) to jeden získá pověst ani neví jak, aniž by se sám aktivněji snažil :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jojo, vytrhávání věcí z kontextu - to je u lidí hodně oblíbené. Často se o sobě dozvím věci, které vůbec nejsou pravda a já jsem bohužel taková, že si to hodně beru k srdci. Budu se muset naučit na to kašlat, protože lidé jsou závistiví, zlí, nepřející... a pokud člověk veřejně vystupuje na internetu, je o to snadnější terč, bohužel. Kéž by se lidi zajímali o svoje životy a ne o cizí. Pěkně napsané :)

    LENN

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Suhlasim. Ja si nastastie veci a poznamky az tak neberiem k srdcu ale su iste situacie do kt ked niekto trafi tak mam sto chuti mu hnusne vylepit.

      Odstrániť

Back to Top