Pokrytectvo

Neuveriteľným spôsobom ma fascinuje pozorovať správanie sa ľudí za určitých podmienok. Väčšinou také situácie musia byť prirodzené, kde sa proklamujú presvedčivé slová s klamlivým pozadím. No ako to už býva zvykom, činy a ľudská omylnosť dokáže prezradiť o opaku ich váhy. Totiž nikto nie je schopný vymyslenú ilúziu čistoty bez akéhokoľvek pomýlenia živiť do potrebného záveru. Dokonca ani takí farizeji, čo majú dar talentu meniť svoje stratené tváre.

,,Vodu kážu, víno pijú."

Pred nedávnom som čelila jednému priamemu vyhláseniu, ktorého princíp spočíval v modernom postoji voči trendovej tematike na internete. Ide o tie populárne skutky - odmeňované spoločenskými bodmi charakteru. Tie sú potrebné pre dobrý pocit povrchného úspechu.
Na sociálnych sieťach sa tento fenomén vyskytuje hádam v najväčšej miere. Ľudia tam prezentujú vymyslený životný štýl, vytvárajú ilúziu o materiálnom bohatstve, partnerskom šťastí a vlastnej inteligencii, ktorej podstatou sú prebraté názory i postoje zo stránok s citáciami. Ich posolstvo skrývajú do popisov fotiek, pričom realita, sa ani zdaním nepodobá hlásaným slovám.

V minulosti sa snahy na šírenie osvety považovali za niečo výnimočné a veľmi oceňované. Nie každý mal v sebe odvahu vystúpiť pred publikum a zdieľať názory nespĺňajúce tradičné a poznané hodnoty spoločnosti.

Dnes sú tieto hlásenia potrebným marketingovým nástojom, ktorý vám pomôže vytvoriť správny obraz o sebe, pretože si nájde mnoho sympatizantov, a teda ľudí, ktorých pochvala dokáže v človeku vyvolať pocit "že koná správne". Avšak správne konania nesú v sebe hodnosť uznania len vtedy, pokiaľ sa v nich ukrýva pravda. Tá však nespočíva v povrchových aktivitách, ale vo vnútornom presvedčení, že slová, odrážajú realitu. Preto výkrik poukazujúci na správnosť postoja, ktorý však nie je dodržiavaný ale len vyslovovaný, je len obyčajné pokrytectvo.

Máte vo svojom okolí pokryteckých ľudí?

2 komentáre

  1. Tohle je skvělý článek, opravdu se moc povedl! Vždycky je dobré takové ty klasické články na blogu ozvláštnit i něčím trochu hlubším a já osobně si toho moc vážím :) Pokrytců v mém okolí by se určitě několik našlo, ale snad zas ne nikdo takový, kdo druhým říká, jak je třeba tento zákrok zbytečný a sám na něm přitom byl :)

    OdpovedaťOdstrániť

Back to Top